Vi må stå opp for frihet og sikre grunnleggende beredskap i hele landet!

Robin Tveit (Sp)

Robin Tveit, kommunestyret i Ullensvang (Sp): «Vi må sikre at banker og minibanker er tilgjengelige for folk flest. Vi bør sikre at folk flest har lik tilgang til essensielle banktjenester»

Leserinnlegget ble først publisert hos Hardanger folkeblad, men er publisert her med tillatelse fra forfatter.

Fysiske penger representerer mer enn bare papirlapper og mynter. Kontanter sikrer først og fremst tilgjengelighet, frihet og nødvendig beredskap i hele landet. Trenden i Ullensvang, som i resten av landet, er derfor etter mitt syn alarmerende.

Historiene er mange. I Bergen må en betale ekstra avgift på bussbilletter, dersom en ønsker å betale med kontanter. I Oslo er det nærmest umulig å få kjøpt billetter på offentlige transportmidler som T-bane dersom en ikke har digitale apper tilgjengelig.

Også hjemme i Ullensvang er trenden urovekkende. I Røldal var det lenge bank. Den er nedlagt. Innbyggere og turister i bygda måtte derfor lenge ta til takke med minibank. Noe som fungerte godt. Nå er også minibanken fjernet permanent.

Dette fører til at innbyggere i Røldal, samt alle turister som tilbringer tid der, må til Odda for å finne nærmeste minibank.

Like før jul i 2023 prøvde jeg og flere andre fra Røldal i mange dager å ta ut kontanter i minibanken til Sparebanken Vest. Det var uten hell. Når det, etter mange dager, var mulig å ta ut fysiske penger igjen, var det med begrensing på 2000 kroner per uttak.

Politikere må på banen. Gjennom samarbeid med banker må vi sikre at kontantene forblir en synlig og tilgjengelig del av vår frihet og økonomiske beredskap. Vi må sikre at alle, uansett hvor de bor i landet, har mulighet til å skaffe seg kontanter.

Kontanter er kanskje mindre populært blant folk og bedrifter enn tidligere. Men hva skal vi gjøre når vi ikke får tak i våre digitale penger? Hva gjør vi om internettet-forbindelsen forsvinner? Hva gjør vi i en lokal eller nasjonal krisesituasjon? Og er det riktig at myndighetene skal ha mulighet til å kontrollere alle transaksjoner? Nei, mener jeg.

Jeg oppfordrer derfor lokalbefolkningen og lokale bedrifter til å både bruke og godta kontanter. Så, er dette en grunnleggende sak om frihet og beredskap som politikere må sette høyere på dagsorden i denne digitaliseringstiden vi lever i.

Vi må sikre at banker og minibanker er tilgjengelige for folk flest. Vi bør sikre at folk flest har lik tilgang til essensielle banktjenester. I tillegg er vi nødt til å skjerpe, og håndheve, lovverket som sikrer folks rett til å betale med fysiske penger i Norge.

Vi må rett og slett stå opp for egen frihet og grunnleggende beredskap.