Hvor blir det av styrkingen av retten til å kunne betale med kontanter?

Bilde av meg på fløyen (1)

Da høringen kom ut på regjeringens egen nettside om at de skulle ‘’styrke retten til å kunne betale med kontanter’’, så tror jeg det var mange som ble positivt overrasket og meg selv inkludert. For det sendte et signal om at dette skulle tas seriøst og jeg har opplevd at det skulle det, men dette lovforslaget var ferdig på høring allerede den 19. Desember 2022. Da lurer vi i Facebook gruppen ‘’JA til kontanter’’ på rundt 63.000 medlemmer, om hva som skjer? Det har snart gått et år siden dette lovforslaget var ferdig på høring og vi har ikke hørt noe mer om det!

Stadig flere steder bryter retten til å betale kontant

Flere og flere steder har brutt retten folk har til å betale med kontanter og dette har vi dessverre fryktelig mange eksempler på, når denne loven blir brutt gang på gang uten at det får konsekvenser så blir vi først av alt skuffet og ikke minst sinte. Det som gjør det verre er når man ser eldre folk som blir nektet å betale med kontanter, som det innlegget i TV2 om kvinnen i 80-årene ifjor som ble nektet å betale kontant og måtte vente ute i kulden fordi hun ikke fikk tatt bussen. Året før der igjen var der en 10-åring som ikke fikk betale med kontanter hos Elkjøp, noe som var en sak som også ble skrevet om i TV2 og en rekke medier. Dette er bare noen få utav mange saker som er blitt omtalt i media om dette og de færreste som blir utsatt for dette som går til media med det.

Regjeringen må gjøre noe, tenk på de eldre og sårbare!

Det er veldig flott at regjeringen løftet opp dette lovforslaget og syntes det var viktig, men vi savner handling og vi savner at noe gjøres. Vi har ventet tålmodig på at dette skal gjøres noe med i lang tid, nå har Senterpartiet de viktigste statsrådspostene for å vise handling og gjøre noe med saken! Skal man la folks rett til å betale med kontanter bli overkjørt hver dag, skal man la eldre og ikke-digitaliserte føle at de er blitt vendt en kald skulder og skal man la folk med nedsatt funksjonsevne bli utsatt for ubehagelige situasjoner der de ikke får betalt for seg?

Vi kunne 26. September lese i Fædrelandsvennen om to hyggelige kamerater som hverken har Vipps eller nettbank, men bruker kontanter for det er noe de klarer å håndtere. De satt å koste seg på Patricks i Kristiansand med noe mat, pratet og hadde det koselig. Gleden skulle ikke vare lenge før de ble møtt med et kontant nei, da de skulle betale for seg med kontantene deres. De var lite forberedt på den uhyggelige situasjonen og ble tydelig opprørt av situasjonen, heldigvis for de så hadde de en hyggelig dame med seg som kunne hjelpe dem og betale med kort for de to. De sa selv til avisen at de følte at de hadde blitt frarøvet noe av friheten deres.

Jeg fikk i tillegg se video av hendelsen og det stikker litt inni meg når jeg ser folk som er ekstra sårbare bli utsatt for slikt.

Retten til å betale kontant må bli reèl og ikke bare et stykke papir

Folks rett til å betale med kontanter er på plass selv i dag, men loven etterfølges ikke og prioriteres heller ikke av Forbrukertilsynet. Dette er synd for man kunne ha tatt tak i dette problemet for lenge siden. Ifølge Rett24 sin artikkel den 5.September i år, så uttaler justis- og beredskapsdepartementet sin lovavdeling i forbindelse med Cutters saken at det ‘’må gis adgang til kontant betaling på betalingsmottakerens forretningssted’’ og at loven ikke kan ‘’fravikes til skade for forbruker’’.

Loven er med andre ord tydelig fra før ifølge departementet sin lovavdeling, men vi håper at lovforslaget deres kan fjerne all tvil om dette og sende et tydelig signal til alle i Norge, når det sendes til behandling og deretter votering i Stortinget.