DasWortgewand/Pixabay

                                                                           

PUBLISERT AV: FRUSTERT MANN 15. MAI 2017


Det kontantløse samfunnet ble plutselig veldig levende for meg idag.

Utfordring

Et par timer før min rutinekontroll på et av Oslos sykehus, åpnet jeg min Sparebank1-app i min egen stue. “- Ikke tilgang,” var beskjeden jeg fikk. Gjentatte forsøk gjorde ikke saken bedre. Men frustrasjonen økte.

Jeg ringte banken og spurte om de kunne sjekke saldoen på mine to kontoer. Den ene har jeg pengene på og den andre har jeg tilknyttet mitt VISA-kort. “ – Beklager, det får jeg ikke gjort,” sa en hyggelig dame og forklarte at hun kom heller ikke inn på systemet. Årsaken var ikke kjent, men de jobbet med saken.

Ikke fikk jeg sjekket saldoen på VISA-kortet, ikke fikk jeg overført penger og siden jeg verken har dagskort, ukeskort eller månedskort, så fikk jeg ikke kjøpt billetter på offentlig transport heller.

En mulighet hadde vært å ta bilen, men jeg får ikke parkert lovlig, siden det er betalt parkering utenfor sykehuset. Jeg visste jo ikke om det er penger på kortet eller ikke, og det er ikke morsomt å eventuelt få en saftig parkeringsbot.

Kapitulasjon

Jeg måtte bare ringe poliklinikken og fortelle at jeg ikke kunne komme til min time, som har vært avtalt i måneder. Mindre enn to timer før jeg skulle være der!

Jeg turte ikke å si grunnen, så da personen på medisinsk poliklinikk spurte om hvorfor jeg ventet så lenge med å gi beskjed, så måtte jeg bare si at jeg fikk vite det der og da, og at det var fysisk umulig for meg å nå kontrollen.

Det kostet med nærmere 350 kroner for avbestillingen av min rutinekontroll.

Jeg hadde en annen avtale senere på dagen og kunne ta bilen dit, for de hadde gratis parkering utenfor sine lokaler. Jeg trengte drivstoff til bilen, men uten kunnskap om saldo ble nødløsningen at jeg måtte jeg hente frem noe valuta jeg hadde fra en utenlandstur, veksle til norske kroner og kjøre innom en av de få bensinstasjonene som fortsatt har muligheten til å betale med kontanter.

Skremmende utsikter

Dette kan nok av mange sees på som et lite problem, men tenk deg at det blir slik permanent, og så skjer det et hackerangrep, eller den digitale infrastrukturen slår sprekker?

Da kan konsekvensene bli katastrofale.

Nei, la oss for all del beholde kontantene i samfunnet!

Frustert mann (46), Oslo.