PUBLISERT AV: BERIT OFTEDAL 18. APRIL 2017

Oversatt av Berit Oftedal for JA til kontanter fra nettartikkelen «Cash vs Credit: The original Paper or Plastic Debate» av Jamie Young, publisert 23.10.16

Litt om fordelene ved begge metoder
Diskusjonen om kort eller kontant har foregått en god stund uten noen klar vinner. Hva er det beste betalingsmiddelet, kontant eller kort? Papir eller plast? Det finnes gode argumenter for begge, og svaret avhenger av hvem du spør. Her er en gjennomgang av de to betalingsmåtene og hvorfor noen foretrekker å bruke kontanter, mens andre holder på kort.

Hva taler til fordel for kontanter?
Kreditt er et forholdsvis nytt begrep i finanshistorien, så mange vil fortsatt holde på papirpenger enn å handle med kredittkort. Her er noen av de beste grunnene til at man betaler med kontanter:

Vid utbredelse
Du vil sannsynligvis ikke høre noen si: «Unnskyld, vi tar ikke kontanter her.» Kontanter er universelt akseptert – unntatt online- så du vil alltid være i stand til å foreta innkjøp på lettvint måte. På den andre siden blir ikke alltid kredittkort godtatt hos enhver som driver handel.

Konkret form
Det kan være lettere å bruke penger når du ikke ser dem gå ut av kontoen. Motsatt, når du har lommeboken full av kontanter ser du dem forsvinne etter hvert som du gjør innkjøp. Mange foretrekker å bruke kun kontanter fordi det hjelper dem å holde full kontroll på hvor raskt pengene går ut.

Ingen rente eller gebyrer
Det beste med kontanter er at du betaler varens pris og det er det. Det påløper ingen renter. Du trenger heller ikke gruble over oppsamlede gebyrer ved månedsoppdatering av konto fordi det kommer ingen ekstrakostnader. Du har gjort opp. Å betale kontant gjør ting mye enklere og rimeligere.

Frihet fra gjeld
Med kontanter er det mye vanskeligere å havne i gjeld. Du kan fortsatt overforbruke og ende opp helt blakk, men om du aldri låner penger så skylder du til syvende og sist i hvert fall ikke noen kreditorer noe, heller ikke renter.

Sikkerhet
Ingen har noen gang fått sin identitet stjålet ved å glemme kontanter noe sted. Kredittkort kan være porten inn til all din finansielle informasjon, mens kontanter bare er kontanter. Du behøver ikke bekymre deg for misbruk når du betaler kontant.

Fordeler ved kredittkort
Amerikanske familier med kredittkortgjeld skylder i gjennomsnitt $ 7,817 (i overkant av NOK 67.000), i følge WalletHub’s 2016 Credit Card Debt study. Foruten å være i stand til å betale ting du ikke egentlig har råd til – noe som ikke nødvendigvis er en fordel – følger her en oversikt over hva slags fordeler det gir å bruke kredittkort:

Store innkjøp
Tenk deg at hver gang du trengte gjøre store innkjøp så måtte du vente i uker eller måneder til du hadde spart opp nok. Dette kan gjøres om du trenger en ny TV, men hva om bilen trenger ny giraksling eller det er hull i taket på huset? Da har du ikke råd å vente.

Kredittkort lar deg handle og så spre utgiftene over en lengre periode slike at du klarer utgiften. Mange kredittkort kommer også med utvidede garantier og beskyttelser på visse kjøp. Det betyr at du kan gjøre et stort innkjøp av en vare med garanti og så få garantien forlenget opp til tre år med kredittkortet.

Holde orden på regnskap
Et problem med kontanter er at du ikke har noen løpende oversikt over hva pengene gikk til med mindre du beholder hver minste kvittering, mens kredittkort hver måned gir deg en oversikt over dine transaksjoner. Dette forenkler oversikt og forståelse for budsjettet og viser deg også dersom det skulle komme noen mistenkelige krav.

Kredittverdighet
Det er ikke lett å komme noen vei i dag uten å være kredittverdig. Ikke at dette er rettferdig eller fornuftig, men enten du ønsker å få et studielån eller tilknytte deg visse tjenester i din nye leilighet, så vil du bli gjenstand for sjekking av kredittverdighet. Og selvfølgelig er den eneste måten å bygge kredittverdighet å bruke kreditt.

Bonusordninger
Bonusen du kan oppnå ved å bruke kredittkort kan få deg til å bruke mer enn du skulle, men dersom du bruker det med ansvar finnes det tilbud i kortet som kan gi deg ekstra penger, eller til og med en ekstra flytur eller to. Om du handler bensin med kontanter får du ikke noe bonus i ettertid. Men om du bruker et bonuskort kan du få 1-5% tilbake.

Sikkerhet
Ja, dette var argumentet for kontanter. Men kredittkort har også sine fordeler når det kommer til å beskytte pengene. Problemet med fysiske penger er at om du mister dem er de borte vekk. Mens kredittkort bare er en plastbit. Hvis du mister det kan du kansellere det og ikke tape en krone. Også, dersom det havner i feil hender har du selv veldig lite ansvar for hva det kan bli brukt til.

Kort eller kontant: Begge er her for å bli
Uansett om kontanter eller kredittkort er best, å manøvrere rundt i dagens verden uten å bruke noen type kort er svært vanskelig. Selv om du foretrekker kontanter må du trolig på et eller annet tidspunkt låne penger, selv om det ikke nødvendigvis er på et kredittkort. Ting kan endres med tiden, men inntil videre så forsvinner ikke kreditt noe sted. Og det gjør ikke kontanter heller.