Nekter noen deg å betale kontant? Det er ulovlig, og her
PUBLISERT AV: JØRN WAD 5. JULI 2016

Synes du at du er liten og ubetydelig? Da bør du prøve å sove med en mygg i rommet! Ordene er ikke våre, men er uttalt av Dalai Lama. Likevel viser det kanskje vei ut av håpløsheten som lett kan ta en når man ser kontanter forsvinne overalt.
Hva kan vi gjøre selv, er det mange som spør, og enkelte kommer også opp med ideer. En ting er at vi har en facebookgruppe som i skrivende stund har rundet 10.000 medlemmer. Det er bra, og det viser at mange er opptatt av å beholde kontanter, slik loven her i landet også krever. Faktisk krever loven langt mer av bankene enn de faktisk leverer når det gjelder kontanter.
geralt / Pixabay

Men hver enkelt kan gjøre mye! For eksempel som en av våre medlemmer foreslo: Å ta ut småbeløp her og der, sette noen av dem inn igjen, og så ta dem ut igjen. Selv om denne operasjonen lett kan koste noen kroner, fordi bankene jo tar seg betalt for alle mulige ting, vil det være viktig. Viktig fordi bankene da ikke så lett lenger kan gjemme seg bak utsagn som «det er så få som bruker dem» om minibankene. Og det blir liksom så dyrt å holde dem ved like. De greier seg nok, når man ser på gebyrene de bevilger seg. Uten at du og jeg har muligheten til å påvirke det.

Andre ting er rett og slett å ta ut så mye kontanter du bare kan hver måned – som du ikke skal bruke til regninger. Noen velger å betale regningene sine med kontanter også, men da skal jo bankene ha skyhøye gebyrer. Dette er såklart ikke bare grådighet fra bankene, selv om det er et varsel om det som vil komme. Det er snakk om bevisste tiltak for å skremme deg og meg fra å bruke kontanter.

Hva er det så de vil? Bankene har mange grunner til å fjerne kontantene, og disse grunnene har en ting felles: De stemmer ikke med virkeligheten! Et av de mest brukte kvasi-argumentene, er at det er mye sikrere å unngå kontanter – og at det bare er kriminelle som bruker dem. Ved å aksjonere så ofte du kan, kan du selv bevise for verden at dette ikke er sant. Kontanter skaper frihet – frihet til å ikke la seg utnytte av bankenes grådighet.